ביממה האחרונה, מאות משפיעני רשת מהעולם - לצד זמרים, שחקנים ומפורסמים אחרים - שיתפו ברשתות החברתיות תמונה של מאות אוהלים במדבר עם הכיתוב "ALL EYES ON RAFAH" (כל העיניים על רפיח). התמונה זכתה ליותר מ-42 מיליון שיתופים רק באינסטגרם תוך פחות מ-24 שעות. ההאשטאג גם הפך פופולארי ברשת X, כחלק ממסע הלחצים על ישראל לעצור את הפעולה בעיר הדרומית ברצועה - על רקע פסיקת בית הדין בהאג.
משפיענים ישראלים מיהרו להגיב עם קמפיין אחר, שבו נכתב בין השאר: "WHERE WERE YOUR EYES ON OCTOBER 7" (איפה היו העיניים שלכם ב-7 באוקטובר). שר הביטחון יואב גלנט שיתף גם הוא את הקמפיין. אבל אחר הצהריים אותו פוסט הוסר לכלל המשתמשים באינסטגרם ששיתפו אותו - מאות אלפים ובהם גם שר הביטחון - ארבע שעות אחרי שגלנט שיתף אותו בסטורי.
זה קרה לאחר שנחסם עמוד היוצר, בנג'מין גיארמון. "אינסטגרם חסמו לי את העמוד והסטורי נמחק. אני לא יודע למה, לא עשיתי שום דבר", אמר ל-ynet. ממטא נמסר בתגובה: "התמונה הזו לא מפרה את המדיניות שלנו, ואפשר לשתף אותה בפלטפורמות שלנו. אנחנו פועלים כדי להבין איזו בעיה טכנית הובילה להסרה שלה בטעות".
ברשת NBC האמריקנית, שניתחה את הקמפיין, צוין כי בחודשים האחרונים פעילים פרו-פלסטינים משתמשים באינסטגרם ככלי לקדם את האג'נדה שלהם, "למרות המאמצים של Meta להגביל את התפשטות התוכן הפוליטי". בעוד שהקמפיין "כל העיניים על רפיח" התפשט במהירות, סרטונים שניסו להפיץ שתיעדו את התקרית בעיר שבדרום הרצועה הוסרו בגלל "התיאורים הגרפיים", או שהוסתרו תחת מסנן של: "תוכן גרפי או אלים".
"הטרנד של 'כל העיניים על רפיח' היה משהו שנבנה במשך זמן מה", הסביר מאט נווארה, יועץ לרשתות חברתיות ואנליסט. "ראינו לא מעט משפיענים וידוענים, לא רק באינסטגרם, שחולקים את התחושה של המסר הזה או גרסה כמעט זהה שלו, מה שהגדיל את טווח הנראות שלו בהרבה פלטפורמות".
במקביל, הבוקר קראה הפדרציה הבינלאומית של ארגוני הצלב האדום והסהר האדום להפסקת אש ולמתן גישה הומניטרית "ללא הפרעה" לרצועת עזה, בטענה שהתושבים שם מתמודדים עם רעב הולך וגובר. קייט פורבס, נשיאת הפדרציה - שהיא למעשה הרשת ההומניטרית הגדולה בעולם - אמרה לרויטרס: "אנחנו זקוקים נואשות לפתרון מדיני שיאפשר הפסקת אש כדי לתת סיוע. אנחנו מוכנים לעשות את ההבדל, אבל חייבים לקבל גישה - וכדי שתהיה גישה לשם צריך הפסקת אש".
הרשת מאגדת 191 ארגונים, ובהם גם הסהר האדום הפלסטיני - שמפעיל את האמבולנסים ברצועת עזה. לדברי פורבס, היא הייתה עדה למצב "המזוויע" ברפיח כשביקרה שם בפברואר האחרון - עוד לפני הכניסה הקרקעית - "לא היו מספיק מקומות ללון בהם. לא היו מים, שירותים או תברואה. היה בית חולים ללא ציוד. ולצערי, מה שפחדתי ממנו קרה - ואין שם מספיק אוכל.
"אני מתחננת בפני הממשלות בשני הצדדים לנהל משא ומתן על הפסקת אש כדי שנוכל להעניק סיוע", אמרה. "התפקיד שלי הוא להבטיח שזה יקרה. הם צריכים לעשות את העבודה שלהם כדי שאוכל לעשות את העבודה שלי".
בזמן שספרד, נורבגיה ואירלנד הכירו במדינה פלסטינית כשברקע הביקורת החריפה שלהן על הפעולה ברפיח, שר החוץ של האיחוד האירופי ג'וזפ בורל הדגיש את חשיבותו של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, והבקשה של התובע הראשי קארים חאן להוציא צווי מעצר לראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון יואב גלנט בגין פשעי מלחמה, לצד צווי מעצר לבכירי חמאס. האיחוד האירופי אותת כבר שלשום על כוונתו להגביר את הלחץ על ישראל לעצור את הפעולה ברפיח, שעות אחרי התקיפה שבה נהרגו עקורים.
היחסים בין האיחוד האירופי וישראל נמצאים בהידרדרות, בין היתר בעקבות ההכרה במדינה פלסטינית, שלאחריה ספרד התעקשה שהאיחוד האירופי צריך לנקוט בצעדים נגד ישראל "בשל המשך התקיפות הקטלניות שלה ברפיח".
שגריר צרפת באו"ם ניקולס דה ריוויאר, שנחשבת לתומכת בישראל, הזהיר מפני הסלמה נוספת בעיר, ואמר כי הגיע הזמן שמועצת הביטחון "תנקוט בפעולה ותאמץ החלטה חדשה", בנוגע למלחמה ברצועת עזה. לצד סוכנויות האו"ם, ארגוני הסיוע והממשלות ברחבי העולם שקראו לישראל לעצור את הפעולה ברפיח, פרצו הפגנות פרו-פלסטיניות במוקדים שונים בעולם, שבהן השתתפו אלפים.
הקמפיין העולמי, והקריאה להפסקת אש, מתפרסמים למרות שגם לפי נתוני האו"ם וגם לפי צה"ל יותר ממיליון עקורים כבר עזבו את האזור. העזיבה הזו עוד נמשכת, כשגם היום פורסמו תמונות של המוני עזתים עוזבים את רפיח לעבר המתחם ההומניטרי באל-מואסי. אבל, לא בטוח כלל עד כמה מודעים בעולם שברפיח כבר אין את אותו מספר פליטים כפי שהיה בה לפני המבצע הקרקעי - כשברקע ניצבת הפסיקה בהאג, שדרשה מישראל לעצור כל פעולה ברפיח. בירושלים, נזכיר, פירשו אותה כמתן אור ירוק להמשך המבצע, כל עוד לא יבוצעו במהלכו הפרות נגד אמנת הג'נוסייד. "דלק" נוסף לקמפיין נתנה גם התקיפה נגד שני בכירי חמאס - שבה נהרגו בשוגג כ-45 עקורים.
בישראל הבינו מיד את הנזק הפוטנציאלי של התקיפה הזו, וראש הממשלה בנימין נתניהו אף כינה אותה באופן חריג "תקלה טרגית". צה"ל פרסם אתמול תחקיר ראשוני שלו, שלפיו ייתכן שתחמושת של חמאס שאוחסנה בקרבת נקודת התקיפה גרמה לפיצוצי משנה. עם זאת, בצבא עדיין לא יודעים להצביע על הסיבה לשריפה שפרצה לאחר מכן. לפי צה"ל, הפצצה שבה השתמש בתקיפה הייתה הקטנה ביותר בארסנל שלו.
בינתיים, ברשת CNN האמריקנית פורסם הבוקר כי צה"ל השתמש בתקיפה באמצעי לחימה מתוצרת ארה"ב, מה שצפוי להגדיל עוד יותר את הלחץ על ממשל ביידן למנוע מישראל להשתמש בנשק אמריקני לפחות ברפיח.
לפי CNN, בתיעודים משם ניתן לראות שהפצצה הייתה פצצה קטנה מתוצרת ארה"ב מסוג GBU-39, שמיוצרת על-ידי בואינג ונחשבת לתחמושת בעלת דיוק גבוה. מומחה נשק שדיבר עם CNN ציין כי פצצה כזו נועדה "לתקוף מטרות נקודתיות וחשובות מבחינה אסטרטגית".
פורסם לראשונה: 08:11, 29.05.24